Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i papryką

dodano 18 czerwca 2020

Prosiliście o przepis z rybą ? Proszę bardzo, wleciał przepis na pierwszy rybi lunchbox ?

Oczywiście nie mogło też zabraknąć moich ukochanych strączków? Będę walczyć jak lew żebyście przemycali je w codziennej diecie ?

Zdradzę Wam, że choć jestem dietetykiem… To ryby ciężko przechodzą mi przez gardło, chyba pod każdą postacią ? Co nie znaczy, że ich nie jem- robię to dla zdrowia, nie dla smaku ?

Tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że nawet jak nam coś nie smakuje, a umiemy sobie wytłumaczyć po co to spożywamy, to zmieniamy do tego produktu nastawienie ?

Sięgajcie po 100-150g ryby 2-3 razy w tygodniu, najlepiej wybierając te tłuste, morskie. Nie bójcie się metali ciężkich- przy takiej częstotliwości spożycia nic Wam nie grozi. Za to zmniejszycie ryzyko chorób serca i… Poprawicie kondycję psychiczną- w końcu wiadomo, że mózg naoliwiony kwasami omega- 3 lepiej działa ?

Także wbijcie sobie olej do głowy! ??

Składniki na 2 porcje:

  • 250g ziemniaków
  • 170g tuńczyka w wodzie
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • 80g fasoli czerwonej konserwowej
  • 50g cebuli czerwonej
  • 30g zielonych oliwek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,3 łyżki miodu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Czosnek granulowany, sól, pieprz
  1. Ziemniaki ugotuj, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Sporządź sos: wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę, miód, sól i pieprz.
  3. Pokrój resztę warzyw i wymieszaj delikatnie w misce z ziemniakami, odsączonym tuńczykiem i fasolą. Dopraw solą, pieprzem oraz suszonym czosnkiem. Sałatkę polej sosem i posyp posiekanym szczypiorkiem

W 1 porcji znajduje się:
? 207 kcal
? 23g białka
? 19g tłuszczu
? 34g węglowodanów
? 8g błonnika