Kurczak curry z kalafiorem i ryżem

dodano 26 czerwca 2020

Zdrowo i kolorowo! Kurczak wyrazisty w smaku z kwaskowatym sosem- w zależności ile dodacie soku z cytryny ? W sam raz, gdy już zacznie się robić gooorąccooo? Dużo antyoksydantów w jednej porcji do walki ze złymi wolnymi rodnikami!??

Składniki na 4 porcje:

  • 600g piersi z kurczaka
  • 3 plasterki korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 60g soku z cytryny
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • natka pietruszki- ddduuużo!
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 50g awokado
  • 500g kalafiora
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200g brązowego ryżu
  • curry, kurkuma, sól, pieprz czarny mielony, ewentualnie posiekana papryczka chilli

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 220°C. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Kalafiora pokrój na mniejsze kawałki, umieść w durszlaku nad garnkiem z ryżem- ugotuj go na parze (10- 15 minut).
  2. W miseczce wymieszaj sok wyciśnięty z połowy cytryny, oliwą z oliwek, curry, kurkumę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany imbir (możesz to wszystko zmiksować). Wymieszaj mięso z powstałą marynatą i piecz je w naczyniu żaroodpornym przez 15 -20minut.
  3. Zmiksuj jogurt naturalny z awokado, natką pietruszki (lub innych ziół np. mięty), sokiem z połowy cytryny, skórką z cytryny, solą i pieprzem. Możesz dodać trochę wody.
  4. Na talerz wyłóż ryż oraz szpinak, ułóż pokrojonego kurczaka i ugotowanego kalafiora, polej wszystko sosem.

W 1 porcji znajduje się:
? 424 kcal
? 41g białka
? 7g tłuszczu
? 44g węglowodanów
? 7g błonnika