Pierniczkowe muffinki świąteczne

dodano 22 grudnia 2020

Pomysł na prezent LAST MINUTE! ?

Przygotuj własnoręcznie zrobiony prezent, który cieszy oko, a później podniebienie ?

Wystarczy umieścić składniki na muffinki warstwowo, przyozdobić słoik, doczepić instrukcję pieczenia-, którą możesz przepisać ze strony lub wydrukować, tę którą przygotowałam (do pobrania poniżej).

Tak przygotowany prezent może stać w chłodnym miejscu miesiąc, także osoba obdarowywana nie musi od razu biec do piekarnika ? Przed pieczeniem dodaj tylko mleko i olej roślinny- takie ułatwienie! ?

Do zrobienia prezentu potrzebujesz 1-litrowego słoika . Przyda Ci się również pędzelek do ciasta, żeby oczyścić ścianki słoika, łyżka żeby wyrównać każdą warstwę przy ściankach oraz mała chochelkę żeby na koniec ubić wszystkie warstwy.

Składniki na 12 muffinek:

  • 1½ szklanki (190 g) mąki pszennej, podziel na 3 części
  • 3 łyżki (15 g) kakao w proszku
  • 100 g cukru trzcinowego, podziel na 2 części
  • 15 g mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 95 g mąki migdałowej *
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich, posiekanych (lub innych)
  • 75 g posiekanych suszonych owoców (u mnie żurawina i morele)
  • 70 posiekanej gorzkiej czekolady

Później należy dodać:

  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • ⅓ szklanki (80 ml) oleju roślinnego

*możesz użyć drobno zmielonych migdałów, ale należałoby je wcześniej zblanszować i usunąć z nich skórkę ?

Sposób przygotowania:

  1. Zawsze zaczynaj sypać składniki przy ściankach słoika, środek może pozostać z wgłębieniem- wypełni je, któraś z następnych warstw.
    Po kolei umieść w słoiku: pierwszą część mąki →  kakao w proszku → drugą część mąki → pierwszą część cukru→ trzecią część mąki.
    Pamiętaj żeby każdą warstwę wyrównać przy ściankach słoika za pomocą łyżki, w razie potrzeby przetrzyj ścianki pędzelkiem.
  2. W małej misce wymieszaj cukier trzcinowy, mielone siemię lniane, proszek do pieczenia, sól przyprawę do piernika oraz cynamon. Na wierzchu ułóż warstwę z mąki migdałowej.
  3. Użyj tylnej części małej chochelki i dociśnij równomiernie mąkę migdałową, żeby zrobić miejsce na kolejne składniki.
  4. Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie, suszone owoce oraz posiekaną gorzką czekoladę.
  5. Udekoruj słoik według własnego pomysłu. Wydrukuj lub napisz własnoręcznie instrukcję pieczenia muffinek i dołącz do słoika.

Jak upiec muffinki:

  1. Rozgrzej Piekarnik do 180 ° C.
  2. Nasmaruj tłuszczem formę na muffinki.
  3. Do miski wysyp zawartość słoika. Zostaw kilka orzechów i owoców do dekoracji. Wymieszaj sypkie składniki.
  4. Dodaj szklankę mleka i 1/3 szklanki oleju roślinnego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  5. Rozłóż równomiernie ciasto do dołków na muffinki, udekoruj orzechami i owocami.
  6. Piecz 20- 25 minut.

?⬇ Kliknij na przycisk poniżej i pobierz gotową instrukcję pieczenia, którą możesz dołączyć do prezentu ⬇?

Pomysł zaczerpnięty ze strony Pick Up Limes