Sałatka z pieczonymi ziemniaczkami i ciecierzycą

dodano 6 marca 2020

Są tu jacyś fani pieczonych ziemniaków i suszonych pomidorów??

Sałatka sztos!? Dzięki mielonej papryce mamy piękny słoneczny kolor ? Do tego ten wędzony posmak ?

I oczywiście białeczko roślinne! ?❤

Wszystko do zabrania ze sobą na wynos w pojemnikach ?

Składniki na 4 porcje:

  • 400g ciecierzycy konserwowej
  • 500g ziemniaków
  • 200g ogórków konserwowych
  • 120g suszonych pomidorów z oleju
  • 120g mixu sałat z rukolą (można dać więcej ?)
  • 20g oliwy z oliwek (można dać olej z suszonych pomidorów!)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, papryka wędzona słodka mielona

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180°C. Ziemniaki obierz i pokrój w talarki, wymieszaj z oliwą z oliwek, papryką słodką wędzoną, solą i pieprzem. Piecz 35-45 minut.
  2. Ciecierzycę odsącz z zalewy i przepłucz. Rozgrzej na patelni oliwę, podpraż przez chwilę ciecierzycę razem z solą i papryką wędzoną. Pokrój ogórki konserwowe i pomidory suszone na mniejsze kawałki.
  3. Wymieszaj w misce pieczone ziemniaki, ciecierzycę, warzywa oraz porwaną sałatę (lub mix sałat), skrop sokiem z cytryny.

Enjoy your meal!?

W 1 porcji znajduje się:
? 366 kcal
? 12g białka
? 12g tłuszczu
? 45g węglowodanów
? 12g błonnika