Kurczak zapiekany z pesto i mozzarellą z batatami

dodano 28 lutego 2020

Mega szybki w wykonaniu lunchbox! Może wygląda jesiennie… Ale jest pyszniutki! ?

Pomidory obecnie są jakie są… Dlatego ze względu na ich bladość ledwo co je widać na zdjęciu ?Ale naprawdę tam są!

Wszystko razem pieczemy na jednej blaszce i rozdzielamy do pudełek ?

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 800g batatów
  • 60g zielonego pesto
  • 100g sera mozzarella (light)- dostępny choćby w Biedronce!
  • 200g pomidora
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Bataty pokrój w grube frytki, wymieszaj je z oliwą, solą i pieprzem. Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Filety przetnij na pół (żeby były cieńsze), natrzyj oliwą, pieprzem i solą (uwaga, zwykle pesto jest już słone!). Ułóż na blaszce między batatami i piecz 10- 15 minut.
  3. Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika, na filetach rozsmaruj pesto, ułóż plastry pomidora i plastry sera. Piecz kolejne 10 minut.

Enjoy your meal!?


W 1 porcji znajduje się:
? 443 kcal
? 45g białka
? 10g tłuszczu
? 37g węglowodanów
? 8g błonnika