Kurczak zapiekany z pesto i mozzarellą z batatami
dodano 28 lutego 2020
Kurczak zapiekany z pesto i mozzarellą z batatami
Mega szybki w wykonaniu lunchbox! Może wygląda jesiennie… Ale jest pyszniutki! ?
Pomidory obecnie są jakie są… Dlatego ze względu na ich bladość ledwo co je widać na zdjęciu ?Ale naprawdę tam są!
Wszystko razem pieczemy na jednej blaszce i rozdzielamy do pudełek ?
Składniki na 4 porcje:
- 600 g piersi z kurczaka
- 800g batatów
- 60g zielonego pesto
- 100g sera mozzarella (light)- dostępny choćby w Biedronce!
- 200g pomidora
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180°C. Bataty pokrój w grube frytki, wymieszaj je z oliwą, solą i pieprzem. Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Filety przetnij na pół (żeby były cieńsze), natrzyj oliwą, pieprzem i solą (uwaga, zwykle pesto jest już słone!). Ułóż na blaszce między batatami i piecz 10- 15 minut.
- Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika, na filetach rozsmaruj pesto, ułóż plastry pomidora i plastry sera. Piecz kolejne 10 minut.
Enjoy your meal!?
W 1 porcji znajduje się:
? 443 kcal
? 45g białka
? 10g tłuszczu
? 37g węglowodanów
? 8g błonnika