Kasza gryczana ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta

dodano 2 kwietnia 2020

Każdy ma teraz zapas kaszy, więc do dzieła ? Na kolację, drugie śniadanie… A nawet bezmięsny obiadek ? Pyszny i mega szybki w przygotowaniu lunchbox!?

Kasza gryczana ma tyle zwolenników co i przeciwników ze względu na swój smak… Dla tych, którzy nie lubią tej prażonej proponuję spróbowania kaszy gryczanej białej (nieprażonej) o dużo mniej intensywnym smaku!?

Gryka… Wiecie, że jej dawna nazwa to hreczka lub tatarka? ? Do dziś podobno nazwy te funkcjonują w niektórych gwarach.

Jak zwał tak zwał- najważniejsze, że kasza gryczana zawiera dużą ilość białka (w tym aminokwasów egzogennych- lizynę, metioninę i cysteinę), błonnika pokarmowego, skrobi, witamin (głównie z grupy B oraz witaminy o charakterze przeciwutleniającym- witamina E oraz w śladowych ilościach β-karoten) . Stanowi ona dobre źródło cynku, miedzi, żelaza, manganu, potasu i fosforu. Na szczególną uwagę zasługuje duża zawartość magnezu ?

Kasza gryczana to moc antyoksydantów dzięki flawonoidom i kwasom fenolowym! ? Wzmacniają one naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, mają duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Obecne w gryce flawonoidy wpływają na usuwanie z krwi reaktywnych form tlenu. Zapobiegają utlenianiu różnych frakcji cholesterolu, głównie LDL?

W skrócie- kasza gryczana jest dobra na wszystko ???

P.S. Oczywiście do zdjęcia zapomniałam posypać lunchboxów pietruszką i pestkami dyni ?‍

Składniki na 4 porcje:

  • 200g kaszy gryczanej palonej (lub białej jeśli wolisz)
  • 120g odsączonych suszonych pomidorów z oleju
  • 150g świeżego szpinaku
  • 140g sera feta półtłustego
  • 150g cebuli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 20g pestek dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Na oliwie (użyj tej z suszonych pomidorów) zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną oraz pokrojone suszone pomidory. Dopraw wszystko suszonym oregano, solą (ostrożnie, feta jest słona), pieprzem. Smaż 3 minuty .
  3. Na końcu wmieszaj szpinak. Podawaj z posiekaną pietruszką, pestkami dyni i pokrojonym serem feta.

Enojoy your meal!?


W 1 porcji znajduje się:
? 399 kcal
? 18g białka
? 17g tłuszczu
? 41g węglowodanów
? 8g błonnika