Kasza gryczana ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta
dodano 2 kwietnia 2020
Każdy ma teraz zapas kaszy, więc do dzieła ? Na kolację, drugie śniadanie… A nawet bezmięsny obiadek ? Pyszny i mega szybki w przygotowaniu lunchbox!?
Kasza gryczana ma tyle zwolenników co i przeciwników ze względu na swój smak… Dla tych, którzy nie lubią tej prażonej proponuję spróbowania kaszy gryczanej białej (nieprażonej) o dużo mniej intensywnym smaku!?
Gryka… Wiecie, że jej dawna nazwa to hreczka lub tatarka? ? Do dziś podobno nazwy te funkcjonują w niektórych gwarach.
Jak zwał tak zwał- najważniejsze, że kasza gryczana zawiera dużą ilość białka (w tym aminokwasów egzogennych- lizynę, metioninę i cysteinę), błonnika pokarmowego, skrobi, witamin (głównie z grupy B oraz witaminy o charakterze przeciwutleniającym- witamina E oraz w śladowych ilościach β-karoten) . Stanowi ona dobre źródło cynku, miedzi, żelaza, manganu, potasu i fosforu. Na szczególną uwagę zasługuje duża zawartość magnezu ?
Kasza gryczana to moc antyoksydantów dzięki flawonoidom i kwasom fenolowym! ? Wzmacniają one naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, mają duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Obecne w gryce flawonoidy wpływają na usuwanie z krwi reaktywnych form tlenu. Zapobiegają utlenianiu różnych frakcji cholesterolu, głównie LDL?
W skrócie- kasza gryczana jest dobra na wszystko ???
P.S. Oczywiście do zdjęcia zapomniałam posypać lunchboxów pietruszką i pestkami dyni ?
Składniki na 4 porcje:
- 200g kaszy gryczanej palonej (lub białej jeśli wolisz)
- 120g odsączonych suszonych pomidorów z oleju
- 150g świeżego szpinaku
- 140g sera feta półtłustego
- 150g cebuli
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 20g pestek dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Na oliwie (użyj tej z suszonych pomidorów) zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną oraz pokrojone suszone pomidory. Dopraw wszystko suszonym oregano, solą (ostrożnie, feta jest słona), pieprzem. Smaż 3 minuty .
- Na końcu wmieszaj szpinak. Podawaj z posiekaną pietruszką, pestkami dyni i pokrojonym serem feta.
Enojoy your meal!?
W 1 porcji znajduje się:
? 399 kcal
? 18g białka
? 17g tłuszczu
? 41g węglowodanów
? 8g błonnika