Sałatka z ogórkiem i makaronem orzo
dodano 24 marca 2020
Sałatka z ogórkiem i makaronem orzo
Znana i lubiana przez wiele osób sałatka?
Dlaczego więc nie zjeść jej na drugie śniadanie czy kolację ? Nadaje się idealnie, a przez dodatek makaronu syci na długo!
Baaardzo świeże połączenie ?
Składniki na 4 porcje:
- 200g makaronu orzo (lub innego drobnego)
- 80g szynki wieprzowej
- 170g kukurydzy konserwowej
- 280g ogórka
- 50g cebuli
- 70g sera Gouda
- 80g jogurtu naturalnego
- 30g majonezu
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- Sól, pieprz czarny mielony, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
- Makaron orzo ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wymieszaj jogurt z majonezem, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
- Pokrój ogórka, szynkę i cebulę. Ser żółty zetrzyj na tarce, odcedź kukurydzę.
- Wszystkie składniki wymieszaj z posiekanym koperkiem.
W 1 porcji znajduje się:
? 391 kcal
? 17g białka
? 13g tłuszczu
? 49g węglowodanów
? 4g błonnika