Sałatka z ogórkiem i makaronem orzo

dodano 24 marca 2020

Znana i lubiana przez wiele osób sałatka?

Dlaczego więc nie zjeść jej na drugie śniadanie czy kolację ? Nadaje się idealnie, a przez dodatek makaronu syci na długo!

Baaardzo świeże połączenie ?

Składniki na 4 porcje:

  • 200g makaronu orzo (lub innego drobnego)
  • 80g szynki wieprzowej
  • 170g kukurydzy konserwowej
  • 280g ogórka
  • 50g cebuli
  • 70g sera Gouda
  • 80g jogurtu naturalnego
  • 30g majonezu
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • Sól, pieprz czarny mielony, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

  1. Makaron orzo ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wymieszaj jogurt z majonezem, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  2. Pokrój ogórka, szynkę i cebulę. Ser żółty zetrzyj na tarce, odcedź kukurydzę.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj z posiekanym koperkiem.

W 1 porcji znajduje się:
? 391 kcal
? 17g białka
? 13g tłuszczu
? 49g węglowodanów
? 4g błonnika