Dietoterapia chorób

Odpowiednio zbilansowana dieta to jeden z elementów leczenia większości  chorób.
Prowadzę doradztwo żywieniowe oraz przygotowuję indywidualne jadłospisy dla następujących chorób:
– cukrzyca ( typu 1, typu 2, cukrzyca ciężarnych)
– nadciśnienie tętnicze
– choroba niedokrwienna serca
– żywienie po zawale mięśnia sercowego
– miażdżyca
– zaburzenia lipidowe ( wysoki poziom cholesterolu/  triglicerydów)
– choroby nowotworowe
– choroby żołądka ( nieżyt żołądka, choroba refluksowa, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy)
– choroby jelit ( nieżyt jelit, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniewskiego-Crohna, zespół nadwrażliwości jelita grubego)
– zaparcia
– choroby wątroby (niewydolność wątroby, marskość wątroby, stłuszczenie wątroby)
– choroby nerek ( niewydolność nerek, kamica nerkowa, zapalenie nerek)
– choroby pęcherzyka żółciowego  (zapalenie, kamica żółciowa)
– zespół policystycznych jajników
– choroby tarczycy  (niedoczynność, nadczynność, choroba Hashimoto)
– dna moczanowa
– alergie i nietolerancje pokarmowe
– celiakia i fenyloketonuria
– niedowaga, wychudzenie i  wyniszczenie organizmu
– chroniczne przemęczenie i osłabienie organizmu
– osteoporoza
– niedokrwistość
– kandydoza