Omlet z tartą cukinią

dodano 22 lipca 2019

Omlet po mistrzowsku! I wreszcie mam co robić z dużą ilością cukinii, którą u mnie rośnie jak szalona ?

Omlet można używać zamiast pieczywka, zabrać ze sobą do pracy przełożony dodatkami, zjeść z jakimś sosikiem…. Możliwości jest bardzo dużo ?

Kolejny sprytny sposób jak przemycić minimum 150g warzyw w posiłku!?

Składniki na 1 porcję:

  • 100g cukinii
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 15g (1 łyżka) mąki owsianej
  • 0,3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano
  • 25g (1,5 łyżki) serka naturalnego do smarowania
  • pół garści rukoli
  • 3 oliwki zielone
  • 60g (0,5 sztuki) pomidora
  1. Cukinię zetrzyj na tarce na małych oczkach, odciśnij żeby pozbyć się wody.
  2. Startą cukinię wymieszaj z jajkiem, mąką owsianą, skrobią ziemniaczaną. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i oregano.
  3. Małą patelnię nasmaruj oliwą i rozgrzej. Wylej masę i zetnij ją od spodu, zmniejsz ogień i przykryj na minutę, później przewróć omlet na drugą stronę i powtórz czynności.
  4. Gotowy omlet posmaruj serkiem z ulubionymi ziołami, ułóż pomidora, rukolę i oliwki.

W 1 porcji znajduje się:
? 268 kcal
? 14g białka
? 14g tłuszczu
? 19g węglowodanów
? 4g błonnika