Muffinki jajeczne z szynką parmeńską i szparagami

dodano 16 lipca 2019

Kolejna propozycja jak przygotować szybkie drugie śniadanie na kilka dni do przodu. Nie potrzeba tu nadzwyczajnych zdolności kulinarnych ani wielkiego zaangażowania, dlatego myślę, że każdy poradzi sobie z tą jajeczną babeczką ?

Nawet nie trzeba przesmażać składników- także totalny ekspres! ?

Pamiętaj, że jeżeli używasz ramekinów/ kokilek lub foremek metalowych to trzeba je wcześniej natłuścić.

Można mrozić i podgrzewać w mikrofalówce! Zamykamy muffinki w pudełeczku z pokrojonymi świeżymi warzywami i zabieramy na drugie śniadanie!

Składniki na 3 muffinki jajeczne (1 porcja):

  • 3 jajka
  • 90 g (3 sztuki szparagów)
  • 30 g (2 plastry) szynki parmeńskiej
  • sól, pieprz
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. W tym czasie przygotuj szparagi- odłam końce i obierz. Pokrój szynkę parmeńską i szparagi na małe kawałki.
  3. Umieść nadzienie w trzech silikonowych foremkach na muffinki. Wbijaj do każdej po jednym jajku, dopraw solą oraz pieprzem (możesz dodać ulubionych ziół) i zamieszaj widelcem. Piecz 15-18 minut w zależności jak płynne jajka lubisz.

W 1 porcji znajduje się:
? 310 kcal
? 30g białka
? 19g tłuszczu
? 4g węglowodanów
? 2g błonnika