Muffinki jajeczne z szynką parmeńską i szparagami
dodano 16 lipca 2019
Muffinki jajeczne z szynką parmeńską i szparagami
Kolejna propozycja jak przygotować szybkie drugie śniadanie na kilka dni do przodu. Nie potrzeba tu nadzwyczajnych zdolności kulinarnych ani wielkiego zaangażowania, dlatego myślę, że każdy poradzi sobie z tą jajeczną babeczką ?
Nawet nie trzeba przesmażać składników- także totalny ekspres! ?
Pamiętaj, że jeżeli używasz ramekinów/ kokilek lub foremek metalowych to trzeba je wcześniej natłuścić.
Można mrozić i podgrzewać w mikrofalówce! Zamykamy muffinki w pudełeczku z pokrojonymi świeżymi warzywami i zabieramy na drugie śniadanie!
Składniki na 3 muffinki jajeczne (1 porcja):
- 3 jajka
- 90 g (3 sztuki szparagów)
- 30 g (2 plastry) szynki parmeńskiej
- sól, pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W tym czasie przygotuj szparagi- odłam końce i obierz. Pokrój szynkę parmeńską i szparagi na małe kawałki.
- Umieść nadzienie w trzech silikonowych foremkach na muffinki. Wbijaj do każdej po jednym jajku, dopraw solą oraz pieprzem (możesz dodać ulubionych ziół) i zamieszaj widelcem. Piecz 15-18 minut w zależności jak płynne jajka lubisz.
W 1 porcji znajduje się:
? 310 kcal
? 30g białka
? 19g tłuszczu
? 4g węglowodanów
? 2g błonnika