Minestrone

dodano 19 marca 2019

Minestra, czyli po włosku: zupa! Ile regionów we Włoszech tyle kombinacji. To jak nasza zupa jarzynowa – każdy ma swój wyjątkowy przepis ? Dla mnie najważniejsze, że są warzywka i nasiona roślin strączkowych!

Składniki na 2 porcje:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 cukinii
  • 1 marchew
  • 1 ziemniak
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • liść laurowy, oregano, sól, pieprz
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 40 g jarmużu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  1. Warzywa obierz (pamiętaj aby pozbyć się włókien z selera naciowego). Cebulę, selera naciowego i ziemniaka pokrój w kostkę. Marchewkę i cukinię pokrój w półplasterki.
  2. Na dnie rondla rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę, selera naciowego, marchewkę oraz ziemniaka. Pod koniec dodaj posiekany czosnek oraz odsączoną fasolę z puszki. Dopraw oregano, liściem laurowym, solą oraz pieprzem.
  3. Dodaj krojone pomidory z puszki oraz bulion. Gotuj na wolnym ogniu ok. 25 minut. Pod koniec gotowania dodaj porwany jarmuż.

Enjoy your meal!?


1 porcja zawiera:
? 211 kcal
? 8 g białka
? 6 g tłuszczu
? 26 g węglowodanów
? 10 g błonnika