Minestrone
dodano 19 marca 2019
Minestrone
Minestra, czyli po włosku: zupa! Ile regionów we Włoszech tyle kombinacji. To jak nasza zupa jarzynowa – każdy ma swój wyjątkowy przepis ? Dla mnie najważniejsze, że są warzywka i nasiona roślin strączkowych!
Składniki na 2 porcje:
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 cukinii
- 1 marchew
- 1 ziemniak
- 1/2 puszki białej fasoli
- liść laurowy, oregano, sól, pieprz
- 1/2 puszki pomidorów krojonych
- 300 ml bulionu warzywnego
- 40 g jarmużu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Warzywa obierz (pamiętaj aby pozbyć się włókien z selera naciowego). Cebulę, selera naciowego i ziemniaka pokrój w kostkę. Marchewkę i cukinię pokrój w półplasterki.
- Na dnie rondla rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę, selera naciowego, marchewkę oraz ziemniaka. Pod koniec dodaj posiekany czosnek oraz odsączoną fasolę z puszki. Dopraw oregano, liściem laurowym, solą oraz pieprzem.
- Dodaj krojone pomidory z puszki oraz bulion. Gotuj na wolnym ogniu ok. 25 minut. Pod koniec gotowania dodaj porwany jarmuż.
Enjoy your meal!?
1 porcja zawiera:
? 211 kcal
? 8 g białka
? 6 g tłuszczu
? 26 g węglowodanów
? 10 g błonnika