Makaron z pomidorkami, czosnkiem i bazylią

dodano 27 czerwca 2019

Pomimo powrotu z Włoch… Nie mam dość makaronu! Wręcz przeciwnie ? Na dworze gorąco, także w kuchni królują dania „15 minut i gotowe”. Proste danie a jakie pyszne ?

Składniki na 1 porcję:

  • 50g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 2 pomidory suszone (odsączone z zalewy)
  • 1-2 ząbków czosnku
  • 1/4 papryczki chilli
  • 1/2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • garść bazylii
  • 1/2 łyżki sera parmezan
  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
  2. W tym czasie pokrój pomidorki koktajlowe na pół, czosnek w plasterki, suszone pomidory i papryczkę chilli posiekaj na mniejsze kawałki.
  3. Wlej oliwę na patelni, dodaj czosnek i papryczkę chilli, podgrzewaj powoli. Gdy oliwa się rozgrzeje wrzuć pomidorki koktajlowe i chwilę przesmaż. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Dodaj na patelnię odcedzony makaron, wszystko razem wymieszaj. Podawaj z porwanymi liśćmi bazylii i tartym parmezanem.

1 porcja zawiera:
? 357 kcal
? 12g białka
? 12g tłuszczu
? 43g węglowodanów
? 11g błonnika