Makaron z pomidorkami, czosnkiem i bazylią
dodano 27 czerwca 2019
Makaron z pomidorkami, czosnkiem i bazylią
Pomimo powrotu z Włoch… Nie mam dość makaronu! Wręcz przeciwnie ? Na dworze gorąco, także w kuchni królują dania „15 minut i gotowe”. Proste danie a jakie pyszne ?
Składniki na 1 porcję:
- 50g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych
- 2 pomidory suszone (odsączone z zalewy)
- 1-2 ząbków czosnku
- 1/4 papryczki chilli
- 1/2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- garść bazylii
- 1/2 łyżki sera parmezan
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
- W tym czasie pokrój pomidorki koktajlowe na pół, czosnek w plasterki, suszone pomidory i papryczkę chilli posiekaj na mniejsze kawałki.
- Wlej oliwę na patelni, dodaj czosnek i papryczkę chilli, podgrzewaj powoli. Gdy oliwa się rozgrzeje wrzuć pomidorki koktajlowe i chwilę przesmaż. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Dodaj na patelnię odcedzony makaron, wszystko razem wymieszaj. Podawaj z porwanymi liśćmi bazylii i tartym parmezanem.
1 porcja zawiera:
? 357 kcal
? 12g białka
? 12g tłuszczu
? 43g węglowodanów
? 11g błonnika