Kurczak zapiekany z papryką i szparagami na ryżu z cukinią

dodano 29 lipca 2019

Jeśli czujesz się ostatnio jak leniwa buła… ? To przepis jest jak najbardziej dla Ciebie! Wystarczy 15 minut przygotowania, wrzucasz wszystko do piekarnika i idziesz zająć się ważniejszymi sprawami ?

Metoda wymieszania surowego ryżu z cukinią sprawdza się idealnie, ponieważ ma ona w sobie bardzo dużo wody, więc ryż gotuje się w jej towarzystwie praktycznie sam… Ale oczywiście należy dolać trochę płynu – u mnie to mleczko kokosowe, ale nada się również zwykłe mleko lub po prostu woda?

Składniki na 1 porcję:

  • 120 g filetu z kurczaka
  • 30g (1/3 woreczka) brązowego ryżu
  • 100g (0,4 sztuki) cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 120g (0,9 sztuki) papryki czerwonej
  • 150g (5 sztuk) szparagów
  • 0,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 80g (4 łyżki) mleczka kokosowego
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka mielona
  1. Rozgrzej piekarnik do 190 °C.
  2. Cukinię zetrzyj na tarce, wymieszaj z surowym ryżem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą. Umieść na dnie naczynia żaroodpornego i zalej mleczkiem kokosowym.
  3. Mięso pokrój wzdłuż na mniejsze fileciki, obtocz w oliwie, mielonej słodkiej papryce, soli, pieprzu i czosnku granulowanym. Paprykę pokrój w łódeczki, odłam końce od szparagów i obierz .
  4. Na ryżu z cukinią umieść naprzemiennie mięso, paprykę i szparagi. Piecz pod przykryciem 35 minut. Odkryj i dopiecz jeszcze 5-10 minut aż kurczak się zarumieni lub pozostaw go przez ten czas pod przykryciem.

Enjoy your meal! ?

W 1 porcji znajduje się:
? 468 kcal
? 35g białka
? 18g tłuszczu
? 37g węglowodanów
? 10g błonnika