Kurczak po chińsku

dodano 8 lipca 2019

Kolorowe danie z dużą ilością warzyw i orientalną nutą!

Składniki na 1 porcję:

  • 120g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,7 łyżki oliwy z oliwek
  • 40g (1/3 sztuki)papryki czerwonej
  • kawałek papryczki chilli (można pominąć)
  • 100g (1/4 sztuki) brokuła
  • 60g (3 sztuki) pieczarek
  • 22 g (1/2 sztuki) marchewki
  • kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżki sezamu
  • 30g ryżu jaśminowego/basmati
  • 1 łyżeczka erytrolu
  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Pokrój pierś z kurczaka w cienkie paseczki i wymieszaj je z sosem sojowym. Brokuła podziel na małe różyczki, pokrój paprykę i pieczarki w dużą kostkę, a marchewkę w talarki.
  3. Przesmaż na oliwie z oliwek pierś z kurczaka z pokrojonymi warzywami, dodaj posiekany imbir, papryczkę chilli i czosnek. Podlej wodą, dodaj erytrol i duś kilka minut aż warzywa lekko zmiękną.
  4. Podawaj z ryżem i posyp danie sezamem.

1 porcja zawiera:
? 394 kcal
? 35g białka
? 12g tłuszczu
? 33g węglowodanów
? 6g błonnika