Kurczak po chińsku
dodano 8 lipca 2019
Kurczak po chińsku
Kolorowe danie z dużą ilością warzyw i orientalną nutą!

Składniki na 1 porcję:
- 120g piersi z kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 0,7 łyżki oliwy z oliwek
- 40g (1/3 sztuki)papryki czerwonej
- kawałek papryczki chilli (można pominąć)
- 100g (1/4 sztuki) brokuła
- 60g (3 sztuki) pieczarek
- 22 g (1/2 sztuki) marchewki
- kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżki sezamu
- 30g ryżu jaśminowego/basmati
- 1 łyżeczka erytrolu
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Pokrój pierś z kurczaka w cienkie paseczki i wymieszaj je z sosem sojowym. Brokuła podziel na małe różyczki, pokrój paprykę i pieczarki w dużą kostkę, a marchewkę w talarki.
- Przesmaż na oliwie z oliwek pierś z kurczaka z pokrojonymi warzywami, dodaj posiekany imbir, papryczkę chilli i czosnek. Podlej wodą, dodaj erytrol i duś kilka minut aż warzywa lekko zmiękną.
- Podawaj z ryżem i posyp danie sezamem.
1 porcja zawiera:
? 394 kcal
? 35g białka
? 12g tłuszczu
? 33g węglowodanów
? 6g błonnika
