Tortilla z tuńczykiem
dodano 11 grudnia 2018
Fast food może być zdrowy! ?Nawet pod taką postacią można przemycić zieleninę do brzucha i to bez tłustych sosów ! Ideałem byłoby zrobienie własnej tortilli, ponieważ w większości kupnych placków ilość dodatków przyprawia o zawrót głowy ? To przecież tylko mąka, woda, olej i sól! Jak musisz kupić gotowca ➡ wybierz ten o najkrótszym składzie ?
A w naszej tortilli:
✔ Mamy warzywa !?
✔ I mamy też rybkę! ???
Ja zjadam ją ze smakiem na kolację lub zabieram ze sobą do pracy? Ci , dla których jogurt naturalny jest za kwaśny proszeni są o dodanie ksylitolu/ erytrolu do sosiku ! 🙂
Czy musisz warzywa kroić w sposób pokazany przeze mnie?! ➡ Oczywiście, że nie ? To przekaz artystyczno- nie wiadomo jaki, ale faktem jest, ze długie 'obierki’ z warzyw mniej wypadają z tortilli na talerz podczas jedzenia ?
A poza tym fajnie chrupią ??
Składniki na 1 porcję:
- 1 tortilla pełnoziarnista
- 1/3 puszki tuńczyka w oleju (jeśli ograniczasz tłuszcz dodaj tuńczyka z wody/ w sosie własnym)
- 1/4 marchewki
- 1/4 ogórka zielonego
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej
- 1 plaster ananasa
- 2 plastry cebuli
- kilka plasterków papryczki chilli (opcjonalnie)
Składniki na sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawa „5 smaków”
- sól, pieprz
- skórka otarta z cytryny
- 1/3 łyżeczki erytrolu (opcjonalnie)
- Składniki sosu wymieszaj ze sobą – jogurt naturalny dopraw solą, pieprzem, przyprawą 5 smaków, skórką otartą z cytryny według własnego uznania.
- Marchew i ogórka pokrój w długie, cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw, resztę pokrój jak Ci się podoba ?
- Na patelni podgrzej tortillę i ułóż na niej warzywa oraz odsączonego tuńczyka, polej wszystko sosem.
Zwiń i zajadaj!
Enjoy your meal!?
1 porcja zawiera:
- 411 kcal
- 24 g białka
- 12 g tłuszczu
- 49 g węglowodanów
- 9 gram błonnika