Tortilla z tuńczykiem

dodano 11 grudnia 2018

Fast food może być zdrowy! ?Nawet pod taką postacią można przemycić zieleninę do brzucha i to bez tłustych sosów ! Ideałem byłoby zrobienie własnej tortilli, ponieważ w większości kupnych placków ilość dodatków przyprawia o zawrót głowy ? To przecież tylko  mąka, woda, olej i sól! Jak musisz kupić gotowca ➡ wybierz ten o najkrótszym składzie ?

 

A w naszej tortilli:

✔ Mamy warzywa !?

✔ I mamy też rybkę! ???

 

Ja zjadam ją ze smakiem na kolację lub zabieram ze sobą do pracy?  Ci , dla których jogurt naturalny jest za kwaśny proszeni są o dodanie ksylitolu/ erytrolu do sosiku ! 🙂

Czy musisz warzywa kroić w sposób pokazany przeze mnie?! ➡  Oczywiście, że nie ? To przekaz artystyczno- nie wiadomo jaki, ale faktem jest, ze długie 'obierki’ z warzyw mniej wypadają z tortilli na talerz podczas jedzenia ?

A poza tym fajnie chrupią ??

 

 


Składniki na 1 porcję:

  • 1 tortilla pełnoziarnista
  • 1/3 puszki tuńczyka w oleju (jeśli ograniczasz tłuszcz dodaj tuńczyka z wody/ w sosie własnym)
  • 1/4 marchewki
  • 1/4 ogórka zielonego
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej
  • 1 plaster ananasa
  • 2 plastry cebuli
  • kilka plasterków papryczki chilli (opcjonalnie)

 

Składniki na sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawa „5 smaków”
  • sól, pieprz
  • skórka otarta z cytryny
  • 1/3 łyżeczki erytrolu (opcjonalnie)

 

  1. Składniki sosu wymieszaj ze sobą –  jogurt naturalny dopraw solą, pieprzem, przyprawą 5 smaków, skórką otartą z cytryny według własnego uznania.
  2. Marchew i ogórka pokrój w długie, cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw, resztę pokrój jak Ci się podoba  ?
  3. Na patelni podgrzej tortillę i ułóż na niej warzywa oraz odsączonego tuńczyka, polej  wszystko sosem.
    Zwiń i zajadaj!

Enjoy your meal!?


1 porcja zawiera:

  • 411 kcal
  • 24 g białka
  • 12 g tłuszczu
  • 49 g węglowodanów
  • 9 gram błonnika