Sałatka z szarpanym kurczakiem po meksykańsku

dodano 3 lipca 2019

Od razu polecam przygotować mięsko w większej ilości! Nada się również do zjedzenia z ryżem, makaronem czy też w postaci tortilli z warzywami! Blendujesz, gotujesz i szarpiesz- wszystko w jednym garnku! Cóż za oszczędność czasu na zmywaniu! ?

Jeśli używacie przyprawy meksykańskiej, które z zasady są ostre, to pomińcie papryczkę chilli w przepisie żeby nie zionąć ogniem! ???

Składniki na 1 porcję:

  • 80g piersi z kurczaka
  • 0,3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawa do dań kuchni meksykańskiej
  • 180g pomidora bez skórki (1 i 1/2 sztuki)
  • 50g cebuli (1/2 sztuki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki (można użyć soku z cytryny)
  • 1/3 papryczki chilli (można pominąć jeśli przyprawa do dań kuchni meksykańskiej jest bardzo ostra)
  • sól, pieprz
  • 140 g sałaty rzymskiej (4 liście)
  • 120g pomidorków koktajlowych (6 sztuk)
  • 50g fasoli czerwonej konserwowej (2,5 łyżki)
  • 30g kukurydzy konserwowej (2 łyżki)
  1. Mięso natrzyj oliwą z oliwek i przyprawą do dań kuchni meksykańskiej (lub przyrządź własną mieszankę przy użyciu mielonego chilli, słodkiej papryki mielonej,czosnku granulowanego, kminu rzymskiego(kuminu), cebuli suszonej,oregano, mielonej kolendry i cynamonu) i odstaw na kilka minut.
  2. W tym czasie w małym garnku zmiksuj pomidory, cebulę, czosnek, papryczkę chilli, sok z limonki, sól i pieprz. Zagotuj sos.
  3. Do gotującego się sosu dodaj pierś z kurczaka, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 15-20 minut. Następnie za pomocą widelców poszarp mięso na mniejsze kawałki, mieszając z sosem z duszenia.
  4. W naczyniu umieść poszatkowaną sałatę, odsączoną fasolę i kukurydzę, pokrojone na połówki pomidorki oraz przestudzone mięsko.

1 porcja zawiera:
? 296 kcal
? 27g białka
? 6g tłuszczu
? 27g węglowodanów
? 11g błonnika