Sałatka z kurczakiem, mango i awokado
dodano 22 sierpnia 2019
Nie wiem nawet jak ją opisać taka jest dobra ? I oczywiście do zabrania na wynos! Pamiętajcie tylko, że sos zawsze warto zabierać oddzielnie i polać nim sałatkę dopiero przed zjedzeniem- zapobiegnie to sparzeniu warzyw i owoców, przez co dłużej zachowa świeżość.
Można ją przechowywać w lodówce do 3 dni- zasada ta sama- nie mieszajcie jej z sosem! ?
Składniki na 2 porcje:
- 150g piersi z kurczaka
- 0,5 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych
- 100g sałaty rzymskiej
- 150 g mango
- 70g awokado
- 80g ogórka
- 20g cebuli czerwonej
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Składniki na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczki erytrolu
- 1 łyżeczka musztardy
1. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw na kilka minut.
2. Mięso natrzyj solą i pieprzem, oliwą z oliwek i ugrilluj na suchej patelni. Potnij w plasterki.
3. Poszarp sałatę na mniejsze kawałki, pomidorki pokrój na połówki, ogórka i mango w dużą kostkę, cebulę w piórka, awokado pokrój w plasterki i umieść w pojemniku/ misce. Na wierzchu ułóż kurczaka, posyp prażonymi płatkami migdałowymi i posiekaną natką pietruszki. Przed podaniem polej sosem.
Ejoy your meal?
W 1 porcji znajduje się:
? 415 kcal
? 21g białka
? 26g tłuszczu
? 20g węglowodanów
? 6g błonnika