Sałatka z kurczakiem, mango i awokado

dodano 22 sierpnia 2019

Nie wiem nawet jak ją opisać taka jest dobra ? I oczywiście do zabrania na wynos! Pamiętajcie tylko, że sos zawsze warto zabierać oddzielnie i polać nim sałatkę dopiero przed zjedzeniem- zapobiegnie to sparzeniu warzyw i owoców, przez co dłużej zachowa świeżość.

Można ją przechowywać w lodówce do 3 dni- zasada ta sama- nie mieszajcie jej z sosem! ?

Składniki na 2 porcje:

  • 150g piersi z kurczaka
  • 0,5 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 100g sałaty rzymskiej
  • 150 g mango
  • 70g awokado
  • 80g ogórka
  • 20g cebuli czerwonej
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki erytrolu
  • 1 łyżeczka musztardy

1. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw na kilka minut.

2. Mięso natrzyj solą i pieprzem, oliwą z oliwek i ugrilluj na suchej patelni. Potnij w plasterki.

3. Poszarp sałatę na mniejsze kawałki, pomidorki pokrój na połówki, ogórka i mango w dużą kostkę, cebulę w piórka, awokado pokrój w plasterki i umieść w pojemniku/ misce. Na wierzchu ułóż kurczaka, posyp prażonymi płatkami migdałowymi i posiekaną natką pietruszki. Przed podaniem polej sosem.

Ejoy your meal?

W 1 porcji znajduje się:
? 415 kcal
? 21g białka
? 26g tłuszczu
? 20g węglowodanów
? 6g błonnika