Sałatka z jajkiem, selerem naciowym i koperkiem

dodano 9 września 2019

Fani jajek będą zachwyceni ? Zwłaszcza, że pojawił się majonez! W szalonej ilości… Ale jednak!?

Sałatka łatwa do zapakowania w lunchbox wraz z pieczywem i drugie śniadanie mamy z głowy! A całość robi się ekspresowo!

Składniki na 2 porcje:

  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • 0,5 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • mielona słodka papryka, sól, pieprz
  • 2 kromki (60g) chleba żytniego na zakwasie
  1. Obierz selera naciowego z włókien i pokrój go w kostkę razem z jajkiem.
  2. Sporządź sos: wymieszaj jogurt naturalny, majonez, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną słodką papryką.
  3. Wymieszaj sos z pokrojonym selerem, jajkiem i posiekanym świeżym koperkiem. Podawaj z pieczywem.

    Enjoy your meal!?

W 1 porcji znajduje się:
? 202 kcal
? 9g białka
? 10g tłuszczu
? 15g węglowodanów
? 3g błonnika