Sałatka z brokułem, jabłkiem i ciecierzycą

dodano 20 lutego 2020

Pożywna sałatka do lunchboxa z białkiem roślinnym! ??

Pamiętajcie o jego spożywaniu, ponieważ białko roślinne powinno pokrywać 50% Waszego zapotrzebowania na białko ogółem!

Jeśli sałatkę zabieracie z domu na wynos, to polejcie ją sosem dopiero przed spożyciem- wtedy warzywa i owoce się nie sparzą?

Składniki na 4 porcje:

  • 500g brokułu, w drobnych różyczkach
  • 200g jabłka
  • 160g ciecierzycy konserwowej (odsączonej z zalewy)
  • 70g marchewki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku (najlepiej grubego)
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 6 orzechów włoskich

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, ewentualnie erytrol
  1. Ugotuj brokuł w osolonym wrzątku, przez dosłownie 3 minuty (ma być al dente). Jabłko pokrój w kostkę, marchewkę w słupki (lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach), posiekaj orzechy i suszoną żurawinę.
  2. W miseczce wymieszaj składniki na sos (czosnek przeciśnij przez praskę), możesz dosłodzić sos erytrolem.
  3. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj, polej sosem i posyp szczypiorkiem.

1 porcja zawiera:
? 273 kcal
? 8g białka
? 14g tłuszczu
? 24g węglowodanów
? 8g błonnika