Sałatka z brokułem, jabłkiem i ciecierzycą
dodano 20 lutego 2020
Sałatka z brokułem, jabłkiem i ciecierzycą
Pożywna sałatka do lunchboxa z białkiem roślinnym! ??
Pamiętajcie o jego spożywaniu, ponieważ białko roślinne powinno pokrywać 50% Waszego zapotrzebowania na białko ogółem!
Jeśli sałatkę zabieracie z domu na wynos, to polejcie ją sosem dopiero przed spożyciem- wtedy warzywa i owoce się nie sparzą?
Składniki na 4 porcje:
- 500g brokułu, w drobnych różyczkach
- 200g jabłka
- 160g ciecierzycy konserwowej (odsączonej z zalewy)
- 70g marchewki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku (najlepiej grubego)
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 6 orzechów włoskich
Składniki na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki octu jabłkowego
- 1,5 łyżeczki musztardy
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, ewentualnie erytrol
- Ugotuj brokuł w osolonym wrzątku, przez dosłownie 3 minuty (ma być al dente). Jabłko pokrój w kostkę, marchewkę w słupki (lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach), posiekaj orzechy i suszoną żurawinę.
- W miseczce wymieszaj składniki na sos (czosnek przeciśnij przez praskę), możesz dosłodzić sos erytrolem.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszaj, polej sosem i posyp szczypiorkiem.
1 porcja zawiera:
? 273 kcal
? 8g białka
? 14g tłuszczu
? 24g węglowodanów
? 8g błonnika