Sałatka Caprese

dodano 25 września 2019

Taka… Banalnie prosta, pyszna i szybka sałatka. Inaczej chyba nie da się tego nazwać ?

Zrobienie jej zajęło mi jakieś… 5 minut. Ale uprzedzam- jako, że jadam jaglanki, to ugotowaną kaszę trzymam w lodówce.

Właśnie na taki 'wszelki wypadek’ kiedy nie mam czasu specjalnie jej gotować. Wyjmuję, z lodówki, dodaję jogurt owoce, orzechy albo warzywa i sos ➡ drugie śniadanie jak znalazł?

Niech mi ktoś tylko narzeka, że nie ma czasu na przygotowywanie posiłków na wynos ?

Ja zwykle do sosu dodaję jeszcze trochę wody lub soku z cytryny żeby było go więcej ?

I teraz tak… Jak macie talerz/ miseczkę w pracy to odwracacie słoiczek do góry nogami i sos elegancko spłynie na wszystkie składniki? Jak nie macie… To proponuję użyć większego słoiczka żeby można sobie było w nim pogmerać widelcem i pomieszać ?

Składniki na 1 porcję:

  • 5 kuleczek sera mozzarella
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki (60g) ugotowanej kaszy jaglanej
  • 15g (1 plasterek) czerwonej cebuli
  • 1 garść rukoli
  • 0,7 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5- 1 łyżeczki octu balsamicznego
  • 0,3 łyżeczki musztardy
  • 0,5 łyżeczki erytrolu
  • sól, pieprz
  1. Wymieszaj składniki sosu: oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, erytrol, musztardę. Dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Na dnie słoiczka umieść sos, pokrojone na pół kuleczki sera, następnie ułóż połówki pomidorków, kaszę jaglaną, pokrojoną w kosteczkę cebulę i rukolę.

W 1 porcji znajduje się:
? 273 kcal
? 12g białka
? 16g tłuszczu
? 20g węglowodanów
? 3g błonnika