Sałatka Caprese
dodano 25 września 2019
Taka… Banalnie prosta, pyszna i szybka sałatka. Inaczej chyba nie da się tego nazwać ?
Zrobienie jej zajęło mi jakieś… 5 minut. Ale uprzedzam- jako, że jadam jaglanki, to ugotowaną kaszę trzymam w lodówce.
Właśnie na taki 'wszelki wypadek’ kiedy nie mam czasu specjalnie jej gotować. Wyjmuję, z lodówki, dodaję jogurt owoce, orzechy albo warzywa i sos ➡ drugie śniadanie jak znalazł?
Niech mi ktoś tylko narzeka, że nie ma czasu na przygotowywanie posiłków na wynos ?
Ja zwykle do sosu dodaję jeszcze trochę wody lub soku z cytryny żeby było go więcej ?
I teraz tak… Jak macie talerz/ miseczkę w pracy to odwracacie słoiczek do góry nogami i sos elegancko spłynie na wszystkie składniki? Jak nie macie… To proponuję użyć większego słoiczka żeby można sobie było w nim pogmerać widelcem i pomieszać ?
Składniki na 1 porcję:
- 5 kuleczek sera mozzarella
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki (60g) ugotowanej kaszy jaglanej
- 15g (1 plasterek) czerwonej cebuli
- 1 garść rukoli
- 0,7 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5- 1 łyżeczki octu balsamicznego
- 0,3 łyżeczki musztardy
- 0,5 łyżeczki erytrolu
- sól, pieprz
- Wymieszaj składniki sosu: oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, erytrol, musztardę. Dopraw solą oraz pieprzem.
- Na dnie słoiczka umieść sos, pokrojone na pół kuleczki sera, następnie ułóż połówki pomidorków, kaszę jaglaną, pokrojoną w kosteczkę cebulę i rukolę.
W 1 porcji znajduje się:
? 273 kcal
? 12g białka
? 16g tłuszczu
? 20g węglowodanów
? 3g błonnika