Pizza z mąki pełnoziarnistej

dodano 9 lutego 2019

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy! Rok temu bardzo chciałam go świętować, ale się nie udało ➡ dlatego dzisiaj zaczynam już od rana ?

To o wiele zdrowsza wersja pizzy z mąki białej, fajnie rośnie i …. troszeczkę usypia sumienie na diecie ?

Składniki na pizzę na cienkim cieście (30cm)- 2 porcje:

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1 szklanka)
  • 0,4- 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 puszki pomidorów całych
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, ksylitol (0,5 łyżeczki)
  • 1/2 sera mozzarella w kulce (65g)
  • 3 plastry polędwicy surowej wędzonej
  • 4 oliwki zielone
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 1 pieczarka
  • przyprawa do pizzy/ oregano
  1. W kubeczku zrób zaczyn: wymieszaj wodę z drożdżami, cukrem i odrobiną mąki. Odstaw na 10 minut.
  2. Do miski wsyp mąkę oraz sól. Wymieszaj. Po upływie czasu połącz zaczyn z mąką, dodaj oliwę z oliwek i zagnieć ciasto. Odstaw na 30 minut- 1 godziny.
  3. Nagrzej piekarnik do 220°C. Dodatki pokrój.
  4. Z puszki pomidorów odlej sok, zmiksuj same pomidory z czosnkiem, solą, pieprzem i ksylitolem.
  5. Blaszkę do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek. Gdy ciasto wyrośnie uformuj pizzę o średnicy 30 cm. Najlepiej zrób to rękami, żeby nie wypuszczać nagromadzonych bąbelków powietrza.
  6. Na pizzy rozsmaruj sos, ułóż dodatki i posyp przyprawą do pizzy.
  7. Piecz ok 12-15 minut.

Enoy your meal?

1 porcja zawiera:
445 kcal
24 g białka
14 g tłuszczu
50 g węglowodanów
10 g błonnika