Pizza z mąki pełnoziarnistej
dodano 9 lutego 2019
Pizza z mąki pełnoziarnistej
Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy! Rok temu bardzo chciałam go świętować, ale się nie udało ➡ dlatego dzisiaj zaczynam już od rana ?
To o wiele zdrowsza wersja pizzy z mąki białej, fajnie rośnie i …. troszeczkę usypia sumienie na diecie ?

Składniki na pizzę na cienkim cieście (30cm)- 2 porcje:
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1 szklanka)
- 0,4- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki drożdży suchych
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 puszki pomidorów całych
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, ksylitol (0,5 łyżeczki)
- 1/2 sera mozzarella w kulce (65g)
- 3 plastry polędwicy surowej wędzonej
- 4 oliwki zielone
- 3 pomidorki koktajlowe
- 1 pieczarka
- przyprawa do pizzy/ oregano
- W kubeczku zrób zaczyn: wymieszaj wodę z drożdżami, cukrem i odrobiną mąki. Odstaw na 10 minut.
- Do miski wsyp mąkę oraz sól. Wymieszaj. Po upływie czasu połącz zaczyn z mąką, dodaj oliwę z oliwek i zagnieć ciasto. Odstaw na 30 minut- 1 godziny.
- Nagrzej piekarnik do 220°C. Dodatki pokrój.
- Z puszki pomidorów odlej sok, zmiksuj same pomidory z czosnkiem, solą, pieprzem i ksylitolem.
- Blaszkę do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek. Gdy ciasto wyrośnie uformuj pizzę o średnicy 30 cm. Najlepiej zrób to rękami, żeby nie wypuszczać nagromadzonych bąbelków powietrza.
- Na pizzy rozsmaruj sos, ułóż dodatki i posyp przyprawą do pizzy.
- Piecz ok 12-15 minut.
Enoy your meal?
1 porcja zawiera:
445 kcal
24 g białka
14 g tłuszczu
50 g węglowodanów
10 g błonnika
