Muffinki jajeczne z pieczarkami i szpinakiem

dodano 9 lipca 2019

Dla mocno zabieganych ludzi! Do złapania w rękę i wszamania ? Robi się je super szybko (jeśli pominiecie podsmażanie składników, to w ogóle przyspieszycie sobie robotę o połowę?).

I nie ma co się już wykręcać, że nie ma się czasu przygotować drugiego śniadania do pracy! Upiecz od razu kilka muffinek na raz- zwykle foremki składają się z 12 miejsc na muffinki. Trzymaj w lodówce w pojemniku (najlepiej szklanym) nawet do 4-5 dni. Wystarczy włożyć do lunchboxa muffinki, trochę warzyw i proszę- gotowe!

Użyj ulubionych dodatków i przypraw- w końcu każda muffinka może być inna ? Ja dzisiaj podrzucam propozycję z pieczarkami i szpinakiem. Możesz je również upiec w ramekinach z płynnym żółtkiem (tylko wówczas nie mieszaj jajek). Moje są mocno spieczone…. Bo nie jestem wielkim fanem jajek na miękko…?

Raz pieczesz, stracisz góra 30 minut i masz gotowe drugie śniadanie do pracy na cały tydzień! Sprytnie??

Dobra wiadomość jest też taka… Że nadają się do mrożenia! Można je mrozić w torebkach do tego przeznaczonych lub pojemnikach szklanych.

Dobre na zimno i PODOBNO na ciepło- po podgrzaniu w mikrofalówce, choć za to nie ręczę, bo sama nie próbowałam, a niestety widziałam co robi jajko z mikrofalówką ?

Składniki na 3 muffinki jajeczne (1 porcja):

  • 3 jajka (138g)
  • 100g (3 duże sztuki) pieczarek
  • 50g świeżego szpinaku (2 garście)
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. W tym czasie na małej ilości oliwy przesmaż posiekane pieczarki z czosnkiem oraz szpinakiem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Umieść nadzienie w trzech silikonowych foremkach na muffinki. Wbijaj do każdej po jednym jajku i zamieszaj widelcem. Piecz 15-18 minut w zależności jak płynne jajka lubisz.

    Jeśli używasz metalowych foremek lub ramekinów- pamiętaj żeby wcześniej je natłuścić!

Enjoy your meal!?

1 porcja zawiera:
? 304 kcal
? 25g białka
? 20g tłuszczu
? 4g węglowodanów
? 3,5g błonnika