Mielony indyk z warzywami i ryżem
dodano 26 października 2019
Mielony indyk z warzywami i ryżem
Danie sztos!? I do tego mega szybkie w przygotowaniu! ?
Jeśli lubicie orientalne smaki koniecznie musicie je wypróbować!
Jeśli przygotowujesz posiłki do pracy, to danie nadaje się idealnie! Lunchboxy pierwsza klasa ?
Oczywiście możecie zamienić ryż jaśminowy na ryż brązowy – żeby było jeszcze zdrowiej ?
Składniki na 4 porcje:
- 400g mięsa mielonego z piersi indyka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 papryki w dowolnym kolorze
- 2,5 marchewki
- 100 g białej części pora
- 200g kapusty czerwonej
- gruby szczypior z cebuli dymki
- 200g ryżu jaśminowego
Składniki na sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżki miodu
- 0,5 papryczki chilli
- 4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (wg uznania, u mnie wielkości połowy kciuka;))
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Pokrój marchewkę w cienkie plasterki, paprykę w paseczki, białą część pora w talarki i poszatkuj kapustę.
- Na oliwie z oliwek podsmaż mielone mięso z porem, dopraw solą.
- W miseczce wymieszaj składniki sosu: sos sojowy, miód, posiekany czosnek, imbir i papryczkę chilli.
- Dodaj na patelnię pokrojone warzywa i smaż wszystko na dużym ogniu przez kilka minut. Dodaj sos i zagotuj.
- Podawaj z ugotowanym ryżem i posiekanym szczypiorem z cebuli dymki.
Enjoy your meal ?
W 1 porcji znajduje się:
? 363 kcal
? 26g białka
? 4g tłuszczu
? 52g węglowodanów
? 5g błonnika