Mielony indyk z warzywami i ryżem

dodano 26 października 2019

Danie sztos!? I do tego mega szybkie w przygotowaniu! ?

Jeśli lubicie orientalne smaki koniecznie musicie je wypróbować!

Jeśli przygotowujesz posiłki do pracy, to danie nadaje się idealnie! Lunchboxy pierwsza klasa ?

Oczywiście możecie zamienić ryż jaśminowy na ryż brązowy – żeby było jeszcze zdrowiej ?

Składniki na 4 porcje:

  • 400g mięsa mielonego z piersi indyka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 papryki w dowolnym kolorze
  • 2,5 marchewki
  • 100 g białej części pora
  • 200g kapusty czerwonej
  • gruby szczypior z cebuli dymki
  • 200g ryżu jaśminowego

Składniki na sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżki miodu
  • 0,5 papryczki chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (wg uznania, u mnie wielkości połowy kciuka;))
  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Pokrój marchewkę w cienkie plasterki, paprykę w paseczki, białą część pora w talarki i poszatkuj kapustę.
  3. Na oliwie z oliwek podsmaż mielone mięso z porem, dopraw solą.
  4. W miseczce wymieszaj składniki sosu: sos sojowy, miód, posiekany czosnek, imbir i papryczkę chilli.
  5. Dodaj na patelnię pokrojone warzywa i smaż wszystko na dużym ogniu przez kilka minut. Dodaj sos i zagotuj.
  6. Podawaj z ugotowanym ryżem i posiekanym szczypiorem z cebuli dymki.

Enjoy your meal ?

W 1 porcji znajduje się:
? 363 kcal
? 26g białka
? 4g tłuszczu
? 52g węglowodanów
? 5g błonnika