Marchewkowy makaron z pesto i białą fasolą
dodano 4 lutego 2019
Jedzonko bogate w same zdrowe składniki! Warzywa + strączki + orzechy = zdrowie! Dobrze wiecie, że staram się przemycać nasiona roślin strączkowych u swoich pacjentów, obniżając tym samym spożycie mięsa.
Kiedyś strączki były jednym z podstawowych elementów naszej tradycyjnej kuchni polskiej. Następnie poszły w zapomnienie, a obecnie przeżywają istny renesans – i bardzo mnie to cieszy! Przecież białko roślinne jest bardzo ważne w codziennej diecie!
Pamiętajcie, że nasiona roślin strączkowych są dobrym źródłem białka, dostarczają wielu substancji o działaniu prozdrowotnym takich jak na przykład witaminy z grupy B, izoflawony, składniki mineralne, błonnik i skrobia oporna.
Składniki na 4 porcje:
- 4 marchewki
- puszka białej fasoli (choć ideałem byłaby po prostu ugotowana fasola!)
- 1 szklanka liści bazylii
- 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- 1/3 szklanki orzechów włoskich (40g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 12 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka parmezanu (można pominąć)
- sól, pieprz
- Zmiksuj orzechy, czosnek, pod koniec dolewając wody lub bulionu. Dopraw solą i pieprzem.
- Marchew umyj i obierz. Za pomocą spiralizatora do warzyw zrób spaghetti z marchewki. Oczywiście jeśli nie masz takiego przyrządu równie dobrze sprawdzi się zwykła obieraczka do warzyw, możesz również pokroić marchewkę w plasterki, słupki czy po prostu zetrzeć ją na tarce- technika jest dowolna 🙂 Uparuj ją po pokrojeniu przez 7 minut lub podduś w małej ilości wody (oczywiście jeśli dasz radę pogryźć twardą marchew możesz pominąć ten krok).
- Wymieszaj marchewkowy makaron z pesto, odcedzoną białą fasolą i pokrojonymi pomidorkami. Posyp parmezanem.
Enoy your meal! ?
1 Porcja zawiera:
261 kcal
12g białka
11g tłuszczu
2g węglowodanów
8 g błonnika