Marchewkowy makaron z pesto i białą fasolą

dodano 4 lutego 2019

Jedzonko bogate w same zdrowe składniki! Warzywa + strączki + orzechy = zdrowie! Dobrze wiecie, że staram się przemycać nasiona roślin strączkowych u swoich pacjentów, obniżając tym samym spożycie mięsa.

Kiedyś strączki były jednym z podstawowych elementów naszej tradycyjnej kuchni polskiej. Następnie poszły w zapomnienie, a obecnie przeżywają istny renesans – i bardzo mnie to cieszy! Przecież białko roślinne jest bardzo ważne w codziennej diecie!

Pamiętajcie, że nasiona roślin strączkowych są dobrym źródłem białka, dostarczają wielu substancji o działaniu prozdrowotnym takich jak na przykład witaminy z grupy B, izoflawony, składniki mineralne, błonnik i skrobia oporna.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 marchewki
  • puszka białej fasoli (choć ideałem byłaby po prostu ugotowana fasola!)
  • 1 szklanka liści bazylii
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich (40g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka parmezanu (można pominąć)
  • sól, pieprz
  1. Zmiksuj orzechy, czosnek, pod koniec dolewając wody lub bulionu. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Marchew umyj i obierz. Za pomocą spiralizatora do warzyw zrób spaghetti z marchewki. Oczywiście jeśli nie masz takiego przyrządu równie dobrze sprawdzi się zwykła obieraczka do warzyw, możesz również pokroić marchewkę w plasterki, słupki czy po prostu zetrzeć ją na tarce- technika jest dowolna 🙂 Uparuj ją po pokrojeniu przez 7 minut lub podduś w małej ilości wody (oczywiście jeśli dasz radę pogryźć twardą marchew możesz pominąć ten krok).
  3. Wymieszaj marchewkowy makaron z pesto, odcedzoną białą fasolą i pokrojonymi pomidorkami. Posyp parmezanem.

Enoy your meal! ?


1 Porcja zawiera:
261 kcal
12g białka
11g tłuszczu
2g węglowodanów
8 g błonnika