Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i twarogiem

dodano 3 września 2019

Nie każdy makaron musi być z mięskiem! ? Do tego oszczędniej jest wybrać twaróg! Smak i tak wymiata!

Trochę smakuje… Jak pierogi ze szpinakiem ? Lubicie?❤

Polecam posiekać szpinak przed smażeniem, bo inaczej się ciągnie po wymieszaniu z serem ?

Mega sycący obiadek w postaci lunchboxu, można spokojnie zrobić więcej i trzymać w lodówce!

Składniki na 1 porcję:

  • 50g makaronu pełnoziarnistego
  • 0,5 łyżki oliwy z oliwek (użyj tej z zalewy z suszonych pomidorów!)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 suszone pomidory
  • 150g świeżego szpinaku
  • 100g chudego twarogu
  • 0,3 łyżki płatków migdałowych
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmaż posiekany czosnek i pokrojone suszone pomidory. Dodaj szpinak i dopraw wszystko solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
  3. Twaróg rozgnieć widelcem lub zetrzyj na tarce, dodaj na patelnię, całość przemieszaj tylko do zagrzania się składników. Podawaj danie posypane płatkami migdałowymi (możesz je wcześniej podprażyć na suchej patelni).

W 1 porcji znajduje się:
? 435 kcal
? 35g białka
? 11g tłuszczu
? 45g węglowodanów
? 11g błonnika