Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i twarogiem
dodano 3 września 2019
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i twarogiem
Nie każdy makaron musi być z mięskiem! ? Do tego oszczędniej jest wybrać twaróg! Smak i tak wymiata!
Trochę smakuje… Jak pierogi ze szpinakiem ? Lubicie?❤
Polecam posiekać szpinak przed smażeniem, bo inaczej się ciągnie po wymieszaniu z serem ?
Mega sycący obiadek w postaci lunchboxu, można spokojnie zrobić więcej i trzymać w lodówce!
Składniki na 1 porcję:
- 50g makaronu pełnoziarnistego
- 0,5 łyżki oliwy z oliwek (użyj tej z zalewy z suszonych pomidorów!)
- 1 ząbek czosnku
- 2 suszone pomidory
- 150g świeżego szpinaku
- 100g chudego twarogu
- 0,3 łyżki płatków migdałowych
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- W tym czasie na oliwie z oliwek podsmaż posiekany czosnek i pokrojone suszone pomidory. Dodaj szpinak i dopraw wszystko solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
- Twaróg rozgnieć widelcem lub zetrzyj na tarce, dodaj na patelnię, całość przemieszaj tylko do zagrzania się składników. Podawaj danie posypane płatkami migdałowymi (możesz je wcześniej podprażyć na suchej patelni).
W 1 porcji znajduje się:
? 435 kcal
? 35g białka
? 11g tłuszczu
? 45g węglowodanów
? 11g błonnika