Makaron ze szpinakiem i kurczakiem curry

dodano 11 lutego 2019

Polecam zrobienie kilku lunchboxów na raz. Nie trzeba codziennie tracić czasu na przygotowywanie posiłków na następny dzień. Wystarczy je tylko wyjąć z lodówki i zabrać ze sobą 🙂 Duuuużaaa oszczędność czasu!

Składniki na 1 porcję:

  • 1/4 brokuła (125g)
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 100g piersi z kurczaka
  • 50g pełnoziarnistego makaronu penne
  • 2 łyżki (40g) jogurtu naturalnego
  • 50g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • przyprawa curry, ksylitol, sól, pieprz
  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Brokuła ugotuj w wodzie lub na parze.
  2. Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki, wymieszaj z oliwą z oliwek, przyprawą curry, solą oraz pieprzem. Smaż aż mięso się zetnie, po czym dodaj czosnek, szpinak i ugotowany, odcedzony makaron. Duś przez 2 minuty. Ściągnij z ognia i dodaj jogurt naturalny. Jeśli sos jest dla Ciebie za kwaśny dodaj ksylitol lub erytrol według własnego uznania.
  3. Podawaj z ugotowanym brokułem i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.

Enoy your meal!?

1 porcja zawiera:
411 kcal
37g białka
10g tłuszczu
41 g węglowodanów
11g błonnika