Makaron ze szpinakiem i kurczakiem curry
dodano 11 lutego 2019
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem curry
Polecam zrobienie kilku lunchboxów na raz. Nie trzeba codziennie tracić czasu na przygotowywanie posiłków na następny dzień. Wystarczy je tylko wyjąć z lodówki i zabrać ze sobą 🙂 Duuuużaaa oszczędność czasu!
Składniki na 1 porcję:
- 1/4 brokuła (125g)
- 3 pomidorki koktajlowe
- 100g piersi z kurczaka
- 50g pełnoziarnistego makaronu penne
- 2 łyżki (40g) jogurtu naturalnego
- 50g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- przyprawa curry, ksylitol, sól, pieprz
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Brokuła ugotuj w wodzie lub na parze.
- Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki, wymieszaj z oliwą z oliwek, przyprawą curry, solą oraz pieprzem. Smaż aż mięso się zetnie, po czym dodaj czosnek, szpinak i ugotowany, odcedzony makaron. Duś przez 2 minuty. Ściągnij z ognia i dodaj jogurt naturalny. Jeśli sos jest dla Ciebie za kwaśny dodaj ksylitol lub erytrol według własnego uznania.
- Podawaj z ugotowanym brokułem i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
Enoy your meal!?
1 porcja zawiera:
411 kcal
37g białka
10g tłuszczu
41 g węglowodanów
11g błonnika