Makaron z kurczakiem, pieczarkami i brokułem

dodano 19 września 2019

Posiłek dla zabieganych do lunchboxa! ⏱💥

Brudzić dodatkowy garnek żeby ugotować różyczki brokuła?! Jak śpiewa Kayah „Po co? Po co? Po co? Po co?” 🤷‍♀️ Przecież można być leniwą bułą i dorzucić je do gotującego się makaronu 😎 Nie trzeba zmywać kolejnego naczynia… Czyli oszczędność czasu i 💰! 👌

Jeśli przygotowujecie ten lunchbox na później to polecam dodać jogurt kiedy danie nieco ostygnie- wtedy na pewno Wam się nie zwarzy 😅

Składniki na 2 porcje:

  • 250g piersi z kurczaka
  • 100g makaronu pełnoziarnistego
  • 200g (10 sztuk) pieczarek
  • 150g brokuła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5-1 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 100g (5 łyżek) jogurtu naturalnego
  • tymianek, sól, pieprz
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Brokuła podziel na małe różyczki i dodaj go do garnka na 2-3 minuty przed końcem gotowania makaronu. Odcedź.
  2. Filet z kurczaka pokrój i obtocz w oliwie, tymianki, soli oraz pieprzu. Przesmaż. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Na patelnię dodaj ugotowany makaron i różyczki brokuła. Wciśnij sok z cytryny i całość wymieszaj z otartą skórkę z cytryny. Na koniec dodaj jogurt naturalny, dopraw do smaku, lekko podgrzej i podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Enjoy your meal!😁

W 1 porcji znajduje się:
🔥 422 kcal
🧀 42g białka
🥑 10g tłuszczu
🌾 38g węglowodanów
🌿 10g błonnika