Kurczak z dynią, pieczarkami i kaszą pęczak

dodano 6 grudnia 2019

W tym roku dynie w moim ogródku obrodziły, także jeszcze wyjadam piwniczne zapasy?

Genialne, niskokaloryczne warzywo, które zawiera błonnik, β-karoten, potas, witaminę B1, B2, PP oraz … cynk. Wybierajcie zawsze te najbardziej pomarańczowe dynie- mają najwięcej prowitaminy A! Aaaaaa jeśli sięgniecie po dynię hokkaido, to już w ogóle petarda β-karotenu, ponieważ możemy zjeść ją ze skórką?

Zwykle mam problem żeby wykorzystać całą dynię na raz- i tu pojawia się rozwiązanie w postaci zamrożenia pokrojonej świeżej dyni lub też… Zamrożenie już upieczonej, w postaci puree – świetnie nada się później do zup, sosów do makaronu a nawet… Koktajli, owsianek czy ciast! ?

Składniki na 2 porcje:

  • 250g piersi z kurczaka
  • 300g dyni
  • 160g pieczarek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • ulubione zioła ( u mnie tym razem „Zioła greckie” Kamis), sól, pieprz
  • 100g kaszy pęczak
  1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Mięso pokrój na cienkie filety, natrzyj oliwą z oliwek, ulubionymi ziołami, solą i pieprzem. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki, dynię w kostkę.
  3. Rozgrzej oliwę z oliwek, przesmaż mięso z obu stron, dynię oraz pieczarki. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Dopraw wszystko solą oraz pieprzem. Ściągnij patelnię z palnika, wmieszaj jogurt naturalny i delikatnie podgrzej.
  4. Podawaj z kaszą i świeżym koperkiem.

Enjoy your meal?

W 1 porcji znajduje się:
? 460 kcal
? 39g białka
? 11g tłuszczu
? 48g węglowodanów
? 9g błonnika