Cukinie nadziewane chili con carne

dodano 11 września 2019

Super danie do lunchboxa❤ Oczywiście możecie równie dobrze zrobić samo chili con carne i podać go z kaszą i np. grillowaną cukinią 👌

To danie z serii „wrzuć wszystko do jednego gara, a później masz spokój” 😂

Składniki na 2 porcje:

  • 2 średnie cukinie
  • 200g mielonego filetu z indyka
  • 50g kaszy jaglanej
  • 2/3 (100g) papryki czerwonej
  • 4 łyżki (80g) czerwonej fasoli konserwowej
  • 3 łyżki (45g) kukurydzy konserwowej
  • 100g pomidorów z puszki (lub świeżych bez skórki)
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 kostka gorzkiej czekolady
  • 30 ml zaparzonej kawy
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 8 (56g) kuleczek mozzarelli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, kumin (1/2 -1 łyżeczki), oregano (1 łyżeczka),pieprz cayenne, erytrol (1 łyżeczka lub więcej;))
  1. Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu. Piekarnik nagrzej do 180 °C.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek, kumin, pieprz cayenne i oregano. Powoli dodawaj mielone mięso i smaż aż się zetnie. Dodaj rozdrobnione pomidory, dopraw wszystko pieprzem, solą oraz erytrolem. Dodaj bulion i duś pod przykryciem ok. 15 minut.
  3. Cukinię przekrój wzdłuż, wydrąż miąższ, posól i wsadź do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
  4. Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, czekoladę, kawę, odsączoną i przepłukaną fasolę oraz kukurydzę. Duś jeszcze 5 minut.
  5. Mięso wymieszaj z ugotowaną kaszą i napełnij farszem cukinie. Piecz 10-15 minut, pod koniec pieczenia ułóż na wierzchu posiekany ser do roztopienia. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Enjoy your meal!😍

W 1 porcji znajduje się:
🔥 513 kcal
🧀 42g białka
🥑 16g tłuszczu
🌾 43g węglowodanów
🌿 10g błonnika