Cukinie nadziewane chili con carne
dodano 11 września 2019
Cukinie nadziewane chili con carne
Super danie do lunchboxa❤ Oczywiście możecie równie dobrze zrobić samo chili con carne i podać go z kaszą i np. grillowaną cukinią ?
To danie z serii „wrzuć wszystko do jednego gara, a później masz spokój” ?
Składniki na 2 porcje:
- 2 średnie cukinie
- 200g mielonego filetu z indyka
- 50g kaszy jaglanej
- 2/3 (100g) papryki czerwonej
- 4 łyżki (80g) czerwonej fasoli konserwowej
- 3 łyżki (45g) kukurydzy konserwowej
- 100g pomidorów z puszki (lub świeżych bez skórki)
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 kostka gorzkiej czekolady
- 30 ml zaparzonej kawy
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 8 (56g) kuleczek mozzarelli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, kumin (1/2 -1 łyżeczki), oregano (1 łyżeczka),pieprz cayenne, erytrol (1 łyżeczka lub więcej;))
- Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu. Piekarnik nagrzej do 180 °C.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek, kumin, pieprz cayenne i oregano. Powoli dodawaj mielone mięso i smaż aż się zetnie. Dodaj rozdrobnione pomidory, dopraw wszystko pieprzem, solą oraz erytrolem. Dodaj bulion i duś pod przykryciem ok. 15 minut.
- Cukinię przekrój wzdłuż, wydrąż miąższ, posól i wsadź do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
- Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, czekoladę, kawę, odsączoną i przepłukaną fasolę oraz kukurydzę. Duś jeszcze 5 minut.
- Mięso wymieszaj z ugotowaną kaszą i napełnij farszem cukinie. Piecz 10-15 minut, pod koniec pieczenia ułóż na wierzchu posiekany ser do roztopienia. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Enjoy your meal!?
W 1 porcji znajduje się:
? 513 kcal
? 42g białka
? 16g tłuszczu
? 43g węglowodanów
? 10g błonnika