Ciecierzyca z pieczarkami i brokułem

dodano 10 października 2019

Dziś większa liczba lunchboxów ? Smak orientu z ciecierzycą! ❤Pamiętajcie, żeby chociaż kilka razy w tygodniu spożywać nasiona roślin strączkowych!

Nie masz czasu na namaczanie i gotowanie suchych nasion roślin strączkowych? To użyj tych z puszki. W szczególności polecam serię tych gotowanych na parze Bonduelle ? Super wyjście dla zabieganych osóbek ?

Składniki (4 porcje):

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 450g (1 średnia sztuka) brokuła
  • 240g ( 12 sztuk) pieczarek
  • 100g (1 sztuka) cebuli czerwonej
  • 0,5 szklanki wody
  • 120g ryżu jaśminowego
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (wg uznania, ja dałam długości połowy kciuka)
  • 3 łyżeczki erytrolu
  • 0,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1-2 łyżeczek octu jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 0,5 łyżki suszonej cebuli, 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej wędzonej, pieprz cayenne, pieprz czarny mielony, sól
  • 0,5 łyżki sezamu
  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Dodaj posiekany imbir i czosnek oraz przyprawy, chwilę przesmaż. Dolej 0,3 szklanki wody i dodaj brokuła podzielonego na małe różyczki. Duś pod przykryciem 7 minut.
  3. W miseczce wymieszaj składniki sosu: wodę, sos sojowy, ocet jabłkowy/winny, erytrol i skrobię kukurydzianą.
  4. Na patelnię dodaj odsączoną i przepłukaną z zalewy soczewicę, podgrzej. Dodaj sos i zagotuj. Podawaj z ryżem i posyp danie sezamem.

    Enjoy your meal?

W 1 porcji znajduje się:
? 291 kcal
? 12g białka
? 6g tłuszczu
? 41g węglowodanów
? 9g błonnika